17 November 2009

~Sunshine

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Encik M :... wahhh orennnnnnnye dia hari ni.
Encik H :... berseri2.
Encik M :... patut la hari ni cerah..ada matahari kat faculti kita.
cik meeko : (matahari?... apa daaaa)

hari ini..
saya berbaju oren..
tudung pun warna oren..
today i'm in orennnnnn!
tiba2 terasa..."haah .. macam matahari bergerak pulak".


teringat lagu "u r my sunshine".
You are my sunshine, my only sunshine
You make me happy when skies are gray
You'll never know dear, how much I love you
Please don't take my sunshine away.

The other night dear, when I lay sleeping
I dreamed I held you in my arms
But I awoke, dear, I was mistaken
So I hung my head and cried.

You are my sunshine, my only sunshine
You make me happy when skies are gray
You'll never know dear, how much I love you
Please don't take my sunshine away.

You are my sunshine, my only sunshine
You make me happy when skies are gray
You'll never know dear, how much I love you
Please don't take my sunshine away.
Please don't take my sunshine away.
Please don't take my sunshine away.

tiba2 saya terbayang... nk nyanyi untuk En Ninja..
sambil pakai spec mata..
sambil gedik2 menari ala2 itek menari.
dush!.. kompirm kene ketuk kepala ni!.

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

09 November 2009

~Pada MU ku Bersujud

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah
esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba-Mu yang slalu bertakwa

ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan kurnia-Mu
dalam sunyi aku bersujud

saya rasa sangat kerdil tika ini...
Ya Allah.. ampuniku Ya Allah.

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

04 November 2009

~Musim Hujan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

hari hari hujan.
sejak akhir-akhir ni..
bila petang je..mesti hujan.
petang je. hujan .
siang hari... cuaca nye elok pulak.
mungkin musim hujan dah melanda.

bila hujan...
bagi pemandu kereta....
benda tu perkara biasa je...
cuma yang penting...
kene memandu dengan lebih berhati-hati.
mana tak nya.. pemandu tak nampak jalan yang tengah kabut dek hujan.
kalo perlahan sangat memandu tu.. pasang lampu kecemasan.
boleh bagi signal pada pemandu lain..
"SAYA PEMANDU BERHEMAH....SILA PANDU PERLAHAN BERSAMA2 SAYA "..

bila hujan...
bagi pemandu Motosikal...
satu badan basah..
perjalanan terhenti.
kene cari tempat berteduh...
kadang2 bawah jambatan..
kadang2 di bus stop.
macam2 ragam...
tapi yang masih gigih..
tetap teruskan perjalanan..
sejuk2.. tetap gigih teruskan perjalanan.
silap haribulan... kene simbah air lecak dek dilanggar kete2 berhampiran..
alahaiii..
nasib baik ada baju hujan...
bagi pemandu motosikal..
sediakanlah baju hujan...
~ bak kata orang tua... sediakan payung sebelum hujan.

bagi pemandu motosikal di malaysia!
ingat lah orang tersayang!..
jangan pandu laju-laju.
jangan pandu macam shumaker..
sebb dia hanya pandai bawa kete saja.

bagi En NinjA..
huJan lebat-lebat.. Air menakung!
rindu hebat-hebat.. aTi menanggung!.

eh!.. salah tema ni... enterpremm jap...

bagi semua pemandu di malaysia..
berhati-hati di jalan raya.
Ingat orang tersayang!..
walaupun kita di landa musim hujan..
harapnya!!! kita di landa musim cinta!..



tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

21 October 2009

~SATU

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


SATU.
tajuk celoteh hot.FM pagi tadi.

saya tercuit dengan celoteh pendengar nan satu ini.~


"saya anak no.SATU...
saya mempunyai SATU suami.
cinta saya hanya SATU untuk suami saya.
kalo suami saya kawen lain...
saya tetap isteri NO satu!"...

perghhhh..
sempoi gila akak ni bercakap!.

kalo cik meeko..

"kalo suami saya kawen lain..
saya kawen lain"...

hahahaha
boleh ek macam tu?.
(ish.. minta dijauhkan...)
cinta saya hanya SATU!

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

20 October 2009

~Rindu Yang Tak Terucap

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

pagi-pagi.
masok opis.
keje dah menimbun..
rutin pagi seperti biasa ..
buka email.
tgk2 kalo ada keje yang perlu disiapkan.
buka diary organizer..
tgk2 kalo ada meeting...
buka list to do~..
tgk2 kalo ada keje yang perlu diaturkan.....
sampi ke petang .
keje tak berhenti..... nk menyiapkan keje yang terbengkalai.

sampi lewat senja..
tiba2.. windu datang menjengah.
rindu yang tak terucap
Ya Allah..
semoga dia ditempatkan dengan orang2 yang beriman.
Ameen.



tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

15 October 2009

~Tawar

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

cerita sebuah limau..

Situasi di pasar.
satu petang .. saya beli limau..
(menurut makcik jual limau tu ---> MANIS

Situasi di dalam kerete.
bila saya rasa buah yang dibeli..
Ya Ampun .. TAWARRRRRR....
lalu kawan2 saya pun rasa buah limau yang dibeli...
betul2 taWAAAAARRRRRR..

kawan 1 : org negeri cakap~ tawar melesetttt
kawan 2 : org kedah cakp ~ tawar habiaq
kawan 3 : org kelate cakp~tawar hebe
kawab 2 : dalam kamus ada ke perkataan tawar habiaq tu ek?...selain tawar habiaqq.. apa lagi ek?....

dengan pantas....

cik meeko : tawar-menawar....

glurpppp!..
(betul ke apa sy jawab tu?.)

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

~Acara Memasak

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


lo ni kawe ado kat kelate..
rumoh ize...
baru lepah make nasi lemak...
ngantok!.

tuttttt!.. siaran tergendala.
tukar tunee jap.

almaklumla .. skang ni ada kat kelantan,,
jalan2.. tapi bukan itu nk diceritanya...

dah lama nk belajar memasak..
nk pandai buat cookies..
nk pandai buat kek.
nk pandai buat puding...
nk pandai msak segala jenis makanan..

baru-baru ni percubaan yang ntah ke bape..
saja isi masa lapang.
sukaaaa sangat masak.
oleh itu pada suatu ari..
dari pagi sampi ke malam..
ini keje saya.

taraaaaa....


bahan2nya.


campurkan bahan2 tadi. n jadikan sampi jadi macam ni


bakar nye selama 20 minit 180`C


dah siap =).

tata

With The Greatest Love~
-cik meeko-

12 October 2009

~Kara-Oke

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

KAra-oke!...(ala2 versi jepun)
dolu-dolu masa zaman remaja.
(sekarang?? saya masih remaja lagi ok!)
inilah aktiviti utama geng kami!.

sekarang.~Zaman Puan-Puan.
(TET!! harap maklum saya masih CIK lagi! :p)
semua kawan2 sy dah pencen dari dunia glamor mereka.
so saya pun kene pencen jugak..
berhenti menyanyi.

for long long time...(sekian lamanya)
last saturday..
sy g kara-oke!..
wah!!! boleh lepas gian nk nyanyi ni..

tup tup~..
AMARAN KERAS DARI En NinJA
"meeko, jangan nk ngada2 nk nyanyi tau!!!!"

eiiiii!....
menciiiiiiiiiiiinya!
terpaksa la pertama kali dalam Sejarah IdOP sy..
masuk kara-Oke.. tapi tak bole meNyanyi.. =(

~ pertanyaan2 dari kawan2 En ninja.

kawan 1 :.. ". pilih la lagu.. jum la nyanyi"

kawan 2 : ..."rugi tak nyanyi.. pilih la lagu tu!"

kawan 3 :.. " kalo nk nyanyi nasyid pun ada.. nak tak?"..
(chet!.. mentang2 sy berbaju kurung!)

hmmm.. semua pertanyaan2 itu, sy jawab dengan gelengan..
tapi dalam ati saya...
terkedek2 nk nyanyi..
(bukan terkedek2 lagi,, dah gedik2 nk nyanyi).

moral of the stowi...
WALAUPUN TAK BOLEH MENYANYI =(
WALAUPUN HANYA MEMANDANG MEREKA2 MENYANYI
tapi!..
.::: THIS IS MY HAPPY MOMENT WITH EN NINJA SY :::.

tata

With The Greatest Love~
-cik meeko-

05 October 2009

~keje apa?

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

pagi tadi sy sibuk cari resepi..
kononnya nk 'maen masak2 ujung minggu ni.

pastu terjumpa satu resepi cut internet..
suh cari ayam pencen...

ayam pencen?
cut dunia ni ada macam2 jenis ayam ke?

sebelum ni ayam tu keje apa?.
awal nyee pencen....

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

02 October 2009

~Batuk

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

last week ...cik meeko dilanda demam!..
(lama sangat tak mengalami demam..rasa2 dah berkurun)

'mak pun dah wiso semacm tgk cik meeko.
mana tk nye.. anak dia ni sush nk sakit.
kalO sakiT... asik tidooo je. tak gerak2.
(macam org mati).
tp alhamdulilah. demam kali ni.. sekejaP je..
kalo tak... seminggu deMam..seminggu la macm org mati.
(ni kes tak nk makan ubat!).

demam kali ni..
cik meeko berjaya abisKan ubat..
(kene pAksa.. dlm ms yg sama.. nnt en Ninja marah).
even berjaya abiskAn ubat.
tapi baTuk cik meeko tak baik2 juga.

Ada petua tak elokkan batuk ni?.
bila la nk batuk ni nk ilang~

kata kawan~ batuk ni.. sampai 2 -3 minggu tak elok~
(patut la tak baik2)

kata kawan~ cari putik jambu.
rendam dengan gula batu semalaman.
pastu minum~.
(mana nk cari putik jambu?.. putik jambu pun, sy tak kenal)

hmmm.. better
petang ni nk g clinic lagi.
nk amik ubat batuk lagi~.
(dari dulu smpi la ni.. memang tak suka mkn ubat)
benci makan ubat sampai macam nk lari setempat!.

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

01 October 2009

~Hari Pertama Di Tempat Kerja

سم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

hari pertama saya di tempat keje.
(ingat ingat lupa kejadian 9 bulan yang lalu).

hari pertama saya sangat blurrrr!
hari pertama saya sangat serabut!
hari pertama saya sangat sibuk!.
hari pertama saya ngadap kesesakkan KL yng teruk!.
hari pertama saya dah kene attend meeting.
(memang jahil gila nk amik minit meeting masa tu)
hari pertama saya dah kene sign surat
(baru tahu sign sy sangat 'mahal')
hari petama sy .. sy dah ada 10++ org
'anak buah' di bawh jagaan sy.
(sangat blur untuk handle mereka)
hari pertama saya .. dah kene buat laporan.
hari pertama saya... abis keje kul 9.00++ mlm.
hari pertama saya.. dah kene jerkah dengan staf.

hari pertama saya.. semua nye menjadi kejanggalan
untuk saya pada hari itu.

skang ni?.. bisa di aturrrr :)
kalo cuti lama... rasa nk balik je ke opis!.
(rajin sangat nk buat keje).
sangat seronok dengan keje skang.
Alhamdulillah.=)

hmm..tiba-tiba saya terpk?.
macam mana dengan hari pertama dia hari ini?
hope everything ok!.

"ikhlaskan dan jujurkan hati kerana Allah "
Pesan En ninja kalo nk seronok berkerja.

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

30 September 2009

~New Enviroment

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ini ari apa?
Rabu ~(hari terakhir ... sob sob)

esok ari apa?
Kamis...(
bape ari bulan?..
01.10.2009

ya Ampun...
tomorrow!..01.10.2009
my Encik Ninja will start his New carrer!.
(sob sob... nant mesti bulu mata en Ninja banyak gugur!)
padan muka!.. sapa suh jauh!. =(

nwaY...Congratulation !~....
really haPpy n always pray For him.
sangat Happy untuk dia!...

dengan new enviromenT... new carreer
(tak ada nya en Ninja di sisi sy)
saya berharap... 'perjalanan' kami dipermudahkan...~~~~
amen..

ingt lagi masa diberitahu berita gumbira itu.

en ninja : nah.. 'ninja' tk paham la apa surat ni ckp. 'meeko' paham tak?
cik meeko : ...........(sengih)....
cik meeko : wahhhhhhhhhh.. tahniah!.. nape tak bgtau tadi...
suka macam tu!.
en ninja : 'ninja' kan suka nk bgtau benda yang happy depn 'meeko'.

rasa2nya.. macam baru semala,
berlatih interbiu dengan en Ninja!.

dengan new carrer
saya berharap waktu kije dia dah kembali normal..
dan no obertime lagi.. tak ada la dengar omelan manjanya
tntang dadanya yang sakit!
naik moto malam2 dengan sejuk sampi ke tulang!
ini namanya keje menbanting tulang!
(sakit dada sy mdengarnya)

dengan new carrer ini.. saya harap..
tak ada la keje time sabtu ahad lagi..
mungkin ada masa untuk sy ..
bole la kuar jalan2. makan ice cream. (bolehkan?)

dengan new career ni..
rejeki pun murah...
bole la kumpul duit...
beli bunga lily untuk sy lagi.:p
blnja ice cream.
beli hp "murah" untuk sy.
hmmm.. (tapi tak apa la... )
asalkan rejeki halal. itu pun dah syukur sangt.


dengan new carrer ini...
dengan new enviroment
saya harap... dia ikhlaskan ati untuk berkerja..
macam hari2 lalu...
"ikhlaskan hati bila nk bekerja".. kata en ninja.

dengan new carrer ini.
mungkin dia sibuk.
mungkin dia pening dengan keje2 baru.
mungkin dia tensen dengan enviromnt baru.
mungkin dia seronok dengan keje baru.
tapi saya harap!.. harap sangat!...
dia berjaya tempoh apa2 saja!..
n i'l always beside U my mr Ninja!.
alywas!

tiba2 rasa sob sob~... sebb kalo windu .
tak bole tgk moto dia lagi.
(kes naya ni.. tgk moto pun dah jadi,, ya Ampun!)

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

29 September 2009

~1st episode

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


al kisah....

en ninja : pst .. pst..

cik meeko :..... (dup dap dup dap)

en ninja :... nk main kayak tak ?

cik meeko : tak pandai ar... tak penah main kayak.(ish..betul ke dia ajak main kayak ni)

en ninja :..bole belajar.

cik meeko : ye ke.. ok gak tu.. (yeah yeah!.. yes! yes!)

cik meeko main kayak?.. biar betul....

tak Percaya???..
see!. cik meeko dah pandai main kayak.




n i love this moment!...wink wink..

macam mana cik meeko pandai main kayak?..
tunggu episod seterusnya :)

tata.


With The Greatest Love~
-cik meeko-

16 September 2009

~My First Step

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

yeah!..=).. alhamdulillah...

this is my firsT step!.
wannA to share my Happy momenT.

With The Greatest Love~
-cik meeko-