19 February 2010

~Kesungguhan dalam kehidupan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

kata mak saya
"nk buat sesuatu tu... kene yakin..
sungguh-sungguh. InsyaAllah.. apa yang dihajat
kita dapat.InsyaAllah"

saya masih ingat cerita mak..
"dulu-dulu..mak dengan ayah tak berduit....
orang susah. masa mula-mula kahwin dulu.. mana ada moto.
mak meniaga junjung kain turun naik bas.
jalan kaki.. meniaga pasar malam. angin ribut hujan ..
semua mak dengan ayah tempuh. Alhamdulillah.. sekarang ni..
anak-anak dah boleh hidup senang,, semuanya berkat sungguh-sungguh
dan keyakinan mak dengan ayah"..
(lebih kurang la dialog mak setiap kali cik meeko merungut tentang sesuatu)

Pernah ke cik meeko bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal?.
1.Bila Dengan Family
Alhamdulillah, I’m still given full commitment to my family.
I always want to make my family’s happy and get closer to my family…

2.Time Belajar
Masa sekolah dulu… saya maen-maen.. tapi bila time exam je.saya bersungguh-sunguh mengulangkaji... ~(ada juga sunguh-sungguh tu)
Bila masuk universiti.. saya sangat bersungguh-sungguh belajar.. (ye ke?.. .)
Actually saya sangat bersungguh bila time ulangkaji.. suka buat nota banyak-banyak .
(yana suka cilok nota saya.. heh)

3.Bila saya Bekerja
Saya sangat bersungguh-sungguh dengan kerja saya. Saya akan pastikan semua kerja saya siap.Sekarang ni pun, saya sangat committed dengan kerja saya.. Cuma kadang-kadang bila ada orang main politik kerja… membuatkan saya terfikir…
“kerja sungguh-sungguh pun .. tak ke mana…”.. tapi saya tetap yakin.. jika kita sungguh-sungguh.. ikhlas…InsyaAllah..berbaloi..

4.Bila saya mengajar
Saya sangat bersungguh-sungguh mengajar anak-anak murid saya supaya faham apa yang saya ajar.. kalo yang tak faham tu… saya ketuk je.. (huhuhu.. suka ati je ek nk ketuk-ketuk anak orang)

5.Bila Dengan Kawan-kawan.
Alhamdulilah, saya akan sungguh-sungguh membantu bila kawan-kawan saya susah.
Mak saya kata “.. kita buat baik pada orang.. jangan harap orang tu baik pada kita.. tapi InsyaAllah, satu ari bila kita susah… orang lain akan baik pada kita”.

6.Bila bercinta,
Hmmmmm..ni kene tanya en Ninja..
Untuk en ninja~
insya-Allah .. dunia Akhirat ~…..(~.o)/

hmm.. pernah tak korang bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal?..
apa-apapun.. InsyaAllah saya akan ingat pesan mak~
"nk buat sesuatu tu... kene yakin..
sungguh-sungguh. InsyaAllah.. apa yang dihajat
kita dapat.InsyaAllah"

i love u mak!

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

17 February 2010

~Hobi Baru Dia

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hujung Minggu lepas cik meeko cuti panjang~~~~
(tak la panjang mana pun..... 4 hari je pun)
sebelum tu cik meeko n en ninja nk amik kesempatan ini..
~~~Selamat tahun Baru Cina~~~~
(walau rupa cik meeko macam amoi.. tapi cik meeko melayu celup ~ glurps)

cuti panjang yang berapa panjang ini~~~
macam-macam aktiviti cik meeko buat sepanjang ujung minggu ~

cik meeko sempat temankan en Ninja yang tgh rajin bertukang.
(en ninja sibuk menampal jubin umah sewa)
cik meeko sempat la menolong en ninja~~~
tolong tengok!..
(tolong jugakkan.. bagi semangat konon~~ huhuhu)


cik meeko sempat menyinggah ke kampung..
jenguk mak ayah.
(Alhamdulilah orang tua saya sihat walafiat)
jenguk nenek ngan atok yang makin uzur
(sempat juga cik meeko manja2kan atok n nenek)

cik meeko sempat meneman en ninja dengan hobi barunya~
aduhai~~~~~... layankan je aksi pelumba profesional ini~
(ANAK2 KECIL~JANGAN TIRU AKSI INI DI RUMAH YA!.. BAHAYA!~)

Go go go go !!!! ~


lately.. inilah hobi baru dia..
cik meeko layankan je perangai baru dia ni..
sabtu lepas ~~~ di SERDANG...
(sambil cik meeko berurut kaki~ en ninja ngan hobinya)

isnin lepas ~~~ DI Melaka
kata En Ninja~ "Tak besh la trek ni.. tempat budak2"
eleh!... tempat budak2 konon~ maen sampai cik meeko tak leh minum
coconut shake.. sob sob.

selasa lepas ~~~ DI SHah Alam..
kata En Ninja ~~~ "boleh rekemen ngan group ninja go-cart"
ni satu hal.. sejak bila la ada persatuan ninjago-cart ni!..

hmmm.. ini lah cerita perangai baru en ninja.
cik meeko pun mula meng 'seaching' cete-cete go-cart ni..

rupa2nya go-cart ni dah lama bertapak di Malaysia..
and ada pelumba-pelumba yang profesional lahir dari go-cart ni.
pastu kalo nk ada go-cart sendiri pun boleh..
macam2 aksesori dijual ..dari Kart Chassis(apa kah benda ini~ saya pun tak tahu)
sampai la race tyres .. macam2 jenis ada..
ada model enjin 80 cc .. 100 cc..
go cart jenis single set ..
go cart couple set pun ada
(satu ari nanti saya nk ajak en ninja bawa saya naik go-cart ini)

pada sesiapa yang nak layan cete2 go-cart di Shah Alam~
http://www.citykarting.com/updates.htm

cik meeko rekemen go cart shah alam~
sebabnya~
1. Keselamatan.. InsyaAllah Terjamin..
2. Tempat duduk Penonton disediakan amat selesa
(boleh la cik meeko duduk2 makan cekedis)
3. murah?.. boleh la.. RM 35 untuk 10 minit.. itu pun untuk 80 CC
kalo 100 cc ~ 80 hinggit .. amik ko!.. mahal~~ tapi sangat la puas ati~.

erm.. tiba2 terlebih lak cete cik meeko tentang hobi barunya en Ninja~..
dah dah. full stop!

iklan jap!.
pesanan untuk en Ninja~
walaupun cik meeko melayan kamu dengan hobi baru kamu ini~
tapi!!! ati2 di jalan raya ek~
naik moto ke / naik kete ke / naik go-cart ke / Apa2 je kenderaan yang bergerak
hati hati~ Ingatlah orang tersayang..


tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-