22 June 2012

Muadzzin Ar-Rasul.

سم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Curirculum Vitae Muadzzin Ar-Rasul.

Nama : Bilal Bin Rabah
Gelaran :  Muadzzin Ar-Rasul.
Tarikh lahir : 43 tahun sebelum hijrah
Nama Ayah : Rabah
Nama Ibu : Hammamah (Seorang hamba berkulit hitam)
Sifat Terpuji : Sabar dalam pelbagai dugaan. Taat & Setia pada Rasul.
Pekerjaan : Tukang Azan

Pengalaman Dalam Kerjaya:
Bilal bin Rabah dilantik sebagai tukang azan Rasul s.a.w. Laungan azannya akan bergema 5 kali sehari di seluruh penjuru kota Mekah dan Madinah malah melepasi langit 7 sehingga di Arasyh Rabbul Jalil. Seluruh para malaikat di langit menantikan suara Bilal melaungkan azan setiap hari .

Pernah suatu hari, terdapat seorang pemuda menawarkan diri untuk melaungkan azannya di waktu subuh dan dibenarkan oleh Rasululalh s.a.w. Ketika pemuda itu melaungkan azannya, berduyun-duyun jemaah membanjiri solat subuh. Paginya, malaikat turun ke bumi dan bertanya kepada Rasulullah s.a.w " Mengapa tidak solat subuh pagi tadi?" .. Rasulullah menjawab, berduyun jemaah bersolat jemaah pagi tadi kerana dek laungan azan dari pada pemuda itu mengantikan bilal. "Mengapa kami di langit tidak dengar azan seperti selalu"- Jawab Malaikat. Malangnya azan laungan tidak bergema di langit seperti selalu kerana suara azan yang dilaungkan oleh pemuda itu tidak ikhlas .

Sejak itu, sehingga akhir hayat Rasulullah s.a.w , Bilal menjadi tukang azan. Ketika Baginda wafat dan waktu solat,  Bilal  berdiri untuk melaungkan azan sedangkan ketika itu jasad Nabi SAW masih lagi berbalut dan belum dikebumikan. Apabila sampai pada ungkapan أشهد أن محمدا رسول الله , suaranya tersekat-sekat, sebak di dadanya berombak-ombak menyebabkan semua umat Islam yang ada ketika itu turut menitiskan air mata dan mereka tenggelam dalam kesedihan yang amat sangat.
Bilal bin Rabah hanya melaungkan azan selama tiga hari sahaja selepas kewafatan Rasulullah s.a.w kerana setiap kali tiba pada kalimah أشهد أن محمدا رسول الله dia akan menangis dan terus menangis. Oleh sebab itu, beliau telah meminta kebenaran daripada Khalifah Abu Bakar Al-Siddiq agar tidak lagi melaungkan azan kerana tidak sanggup lagi menahan kesedihan. Bukan dia tidak mahu, tetapi beliau tidak mampu.

~Untuk En Ninja
Bila saya tanya en Ninja.. nak jadi tukang azan tak?..
Jawapannya : Tak Nak. Nanti saya Nagis.
Ayooo. Sensetip sama je dengan Bilal.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja.

15 June 2012

~Plan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

mode : sedang menunggu En Ninja menjemput di office.

Agenda hujung minggu ini tersusun rapi.
Dalam kepala otak ni macam2 nak buat.

Plan pertama
nak update kebun kami. Dah lama tak berkebun. (Bukan saya yang berkebun pun.. En Ninja yang Rajin)... sambil-sambil tu nak minta tolong En Ninja ajarkan cara nak kawenkan pokok bunga.


Teringin nak buat macam ni.


Plan kedua.
macam biasa. rutin hujung minggu. Mengemas rumah. tapi lately bila siap menyapu. saya selalu sakit pingang. Nampak sangat dah lama tak excercise.

Plan Ketiga.
Nak melawat Nur Amani. Kawan baik saya baru bersalin. Dah seminggu baru nak gi menjenguk si comel tu... Tahniah Yana. Semoga nur Amani menjadi anak yang solehah.

Plan Keempat.
Buat cookies. macam dah lama sangat tak buat cookies untuk en Ninja. Dulu sebelum kawen.. rajin je cik meeko buat cookies untuk en Ninja.

alamak.. en ninja dah sampai.. tak sempat nak update next agenda. nanti saya update ya!.

~Untuk En Ninja
Jom tengok wayang. :P

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja.

~ Mengumpul kekuatan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sorry. Saya terpaksa memilih tempat ini untuk meluahkan rasa hati saya. Rutin pejabat menyebabkan “semangat” saya menghilang. Tak tahu kemana. Tak tahu siapa yang bawa pergi ‘semangat” itu. Mungkin dek kerana ‘kesibukan’. Ataupun mungkin kerana.... hmmmmm.

Setahun setengah yang lalu, saya diamanahkan untuk memberi khidmat di tempat sekarang ini. Macam-macam benda yang saya mengadap. Semuanya benda baru. Karenah baru. Politik baru. Suasana yang sentiasa baru. Dan paling baru yang saya belajar. Lebih banyak bersabar.(adooiya)

Yes!.Bersabar. Mental kena kuat. Kalau tak, tak mungkin saya dapat bertahan (Saya beruntung En Ninja sentiasa ada untuk saya) . Sejak akhir-akhir ini politik semakin hebat dicanang-canangkan disini. Kalah musim pilihanraya. Masing-masing ada agenda tersendiri. Buruk niatnya. Baik niatnya.. itu saya tidak tahu. Semuanya ada “udang disebalik batu”. Lemas!

Cuba ingatkan diri saya. Berbalik pada hari pertama saya mula bekerja di sini. Ada yang bertanya apa prinsip kerja saya. Ikhlas. Itulah saya pegang sampai sekarang. Tapi sejak akhir-akhir ini ‘ikhlas’ itu menghilang. Dan saya sedang berusaha mendapatkan ia balik.

Doa dan harapan saya, jangan kiranya ada orang sekeliling yang berkecil hati dan marah dengan kelemahan dan kesalahan saya. Bak lagu Rohana Jalil..”aku insan yang lemah. Hanya mampu berserah”. dan saya benar-benar berserah dan mengharapkan Allah memberikan kekuatan kasih sayang, iman, ilmu, kesihatan, keberkatan, keselamatan untuk saya lebih banyak “memberi”.

Mudah-mudahan Allah memberi pelindungan dari keluh kesah dan dukacita, sikap kelemahan dan kemalasan dan daripada sifat ketakutan sehingga saya cukup “berani” menghadapi.

~Untuk En Ninja
Needing u abang!

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja.

21 May 2012

~Hari ini tentang Donut

سم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Donat..
kau ingat tak ..
masa ko terbongkok-bongkok sakit perut nak muntah..
kononnya aku nak selamatkan ko.. tapi aku yang muntah kat belakang.
(sampai bila-bila aku tak boleh lupa peristiwa tu)

Donat..
kau ingat tak ..
masa kita jatuh motor plus motor hempap aku
tapi ko selamatkan motor dulu dari selamatkan aku.
kata ko. takut motor terbakar.. yelah tu kawan.

Donat..
kau ingat tak ..
masa exam ko jatuh pengsan...
glamour sekejap geng kita. disebabkan ko pengsan

Donat..
kau ingat tak ..
kitaorang pinjam duit ko.. buat belanja jalan2 kat langkawi.
masa tu ko jadi "orang kaya " dapat duit terpijak.
heaven.

Donat..
kau ingat tak ..
kita gaduh.. sampaikan aku tak dapat tengok Shepia (Last episode)
sampai sekarang aku tak tahu apa endingnya cete tu.

Donat..
kau ingat tak ..
kau curi-curi rakam masa aku tido.
kononnya ko nak tunjukkan bukti dalam tido aku suka makan.
cet!.

Donat..
kau ingat tak ..
aku tak dapat attend "BIG DAY" ko....
tiap kali jumpa ko mesti ungkit.. huhuuhu sedih..

Sampai sekarang aku masih terasa.
rasa macam semalam benda-benda tu belaku.
rasa macam semalam aku dapat jadi kawan ko.
anyway aku harap..
jauh macammana pun ko dengan aku..
aku tetap nak kawan dengan ko.
lama macam mana pun tak bertanya khabar.
u still in my mind.
dan aku nak ko tahu..
i love u too three four.


Untuk Puan Nur Diyana Zulkifli.
Selamat Hari Jadi.
Semoga menjadi isteri. anak.cikgu.ibu yang diredhaiNYA
Semoga segala impian + doa doa selama ini termakbul.
Dimurahkan rezeki dan kesihatan yang baik.
Dilimpahkan kebahagian yang berkekalan.
amen-amen ya Rabbalalamin..

With The Greatest Love~
-Cik Meeko.

15 March 2012

~Hanya kerana sebutir ilmu

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

"Berkorban apa saja..Harta ataupun nyawa.itulah kasih mesra. sejati dan mulia" bait-bait lagu Tan Sri P.Ramlee.Ringkas.Padat dan Penuh Makna.

Setiap hamba dambakan kebahagian. kesenangan. kemewahan.Demi mengejar semua itu, kita tidak dapat lari untuk melakukan pengorbanan samaada bentuk fizikal, material atau pun emosi. Sama jugalah macam En ninja saya. Berkorban demi kami sekeluarga. Hanya Kerana sebutir Ilmu.

Demi mengejar ilmu. Mengejar cita-cita.
Sanggup meredah hujan. Ribut. Petir berdentum.
tetap juga dia gagahkan diri demi sebutir ilmu.

Demi mengejar ilmu. Mengejar cita-cita.
korbankan masa bersama keluarga.
tetap juga dia kuatkan hati demi mengejar sekeping ilmu.

Demi mengejar ilmu. Mengejar cita-cita.
Sanggup lupakan sekejap lapar dan hausnya
tetap juga biarkan perut berkeroncong demi menimba sebaldi ilmu.

Demi mengejar ilmu. Mengejar cita-cita.
korban duitnya dan simpanannya
tetap juga dia berhabis demi membayar sebuku ilmu.

Demi mengejar ilmu. Mengejar cita-cita.
korban tenaga dan penatnya
tetap juga dia berlelah demi mencari segantang ilmu.

Demi masa depan keluarga kami. jiwanya tetap kental.Korban masa.Korban Minat.Korban Tenaga. Sanggup meredah tanpa keluh.Belum pernah saya nampak ada riak keluh dimukanya. Balik lewat malam macam mana pun.Mesti senyum dibibirnya dihadiahkan. Penat macam mana pun. Dia tetap ringankan tulang. Sejuk mengigil meredah malam.jiwanya tetap gagah.

Sebab itulah. Setiap doa saya. Semoga Allah kuatkan semangatnya.
Sebab itulah. Setiap masakan saya.Semoga Allah memberi keberkatan setiap suapannya.
Sebab itulah. Setiap basuhan pakaian. Semoga Allah memberi keselesaan kepadanya.
Sebab itulah. Setiap senyuman saya. Semoga Allah menghilangkan penatnya.
Sebab itulah. Setiap pelukan saya. Semoga Allah memberi rahmat kepadanya.

~Untuk En Ninja
Semoga setiap pengorbananmu mendapat redha NYA.
Semoga masa konvo nanti.. dapat bergambar dengan anak yang berderet deret deret deret. ops!.hihihi

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja

16 February 2012

~ Man on the Ledge

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Rugi kalau tak tengok "Man on The Ledge".
Simple. But There's story behind "man on the Ledge".

~Untuk En Ninja
Thanks!

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja.

13 February 2012

~Usaha

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

saya percaya.kejayaan tidak akan datang bergolek-golek. dan kejayaan tidak akan akan datang menyembah bumi tanpa ada usaha dari hambaNYa.(tapi kalau ada unsur-unsur rasuah/bodek- itu saya no komen).Prinsip kerja saya senang jer. bermula dengan niat ikhlas dalam melaksanakan kerja.
usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.
usaha.usaha.usaha. usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.
InsyaAllah Pasti Berjaya.

Kenapa "usaha". Sebab Allah dah berjanji "Man Jadda Wa Jadda"
sesiapa yang berusaha. pasti akan berjaya.


Pernah pada suatu hari, pada zaman Rasulullah seorang pemuda jujur yang ditipu oleh rakan-rakan menyatakan ada emas di dalam tasik berhadapannya. Mendengar kata rakan-rakannya. pemuda itu memulakan operasi mencari emas di dalam tasik itu...

berjam-jam.

berhari-hari.

berminggu-minggu.

bertahun-tahun.

mencari emas itu. sehingga tasik menjadi lubuk.lembah.gunung.bukit.
puas si pemuda itu tercari-cari. mengali. mencangkul.namun usahanya sia-sia sahaja.Kalau ikutkan logik akal manusia.. usaha si pemuda itu sia-sia sahaja. disebabkan rakan-rakannya yang menipu..Tapi Kuasa Allah. tiada siapa yang boleh sangkal. Akhirnya si pemuda itu menjumpai longgokan emas di dalam tasik itu. Itu pun sebab Allah telah berjanji."Man Jadda Wa Jadda". Sesiapa yang berusaha pasti akan Berjaya.

~Untuk En Ninja
saya pasti berusaha untuk menjadi isteri solehah kamu!
InsyaAllah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

09 February 2012

~Doa Nabi S.A.W ketika perang Uhud

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ya Allah, Segala puji hanya bagi-Mu, Ya Allah tiada ada yang dapat mengenggam apa yang telah Engkau bentangkandan tidak ada pula yang dapat membentangkan apa yang telah Engkau genggam.Tidak ada yang boleh memberi petunjuk terhadap siapa yang telah Engkau sesatkan, tiada apa pula yang dapat menyesatkan siapa yang telah Engkau beri petunjuk.

Tidak ada yang boleh memberi terhadap apa yang telah Engkau tahandan tidak ada pula yang boleh menahan terhadap apa yang telah Engkau beri.Tidak ada yang boleh mendekatkan terhadap apa yang telah Engkau jauhkan, dan tidak ada pula yang boleh menjauhkan terhadap apa yang telah Engkau dekatkan.

Ya Allah, Bentangkan pada kami dari Berkat-Mu, rahmat-Mu, Kelebihan-Mu, dan rezeki-Mu.Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kenikmatan yang kekal yang tidak berlalu dan tidak pula hilang. Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kenikmatan pada saat kefakiran, dan keamanan pada saat ketakutan.

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari keburukan apa sahaja yang telah Engkau berikan dan dari keburukan apa sahaja yang Engkau tahan.

Ya Allah, cintakan pada diri kami keimanan dan hiaskanlah pada hati-hati kami, dan bencikan diri kami terhadap kekufuran, kefasikan serta kemaksiatan.Jadikan kami di antara orang-orang yang mendapat petunjuk.

Ya Allah, wafatkan kami dalam keadaan islam, hidupkan kami dalam keadaan islam, dan sertakan kami bersama dengan orang-orang salih yang tidak hina dan tidak pula terfitnah.

Ya Allah, perangilah orang-orang kafir yang mendustakan para Rasul-Mu dan merintangai jalan-jalan-Mu, dan berikan mereka seksa_mu dan azab-Mu. Ya Allah, perangilah orang-orang kafir yang telah diberi kitab (yahudi dan nasrani).


** paste doa Nabi S.A.W semasa Perang Uhud sebelum hilang. Betapa komprehensifnya isi doa Baginda.

03 February 2012

~Sakit Lagi.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pak unggu
sakit lagi :(
sekali lagi ke bengkel Uncle.


Pak Unggu cepat sembuh ya.

~Untuk En Ninja
sayang kamu padat-padat!

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

02 February 2012

~Mission complete!.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tup tup dah masuk Februari 2012. Sekejapnya. Semalam sempena cuti Hari Wilayah ("Happy Birthday Kuala Lumpur!)... agenda kami tersusun panjang. Hari saya dimulakan dengan masak bubur untuk bekfast kami sekeluarga.lebih kurang jam 9 pagi.. bergegas kami ke Public gold. Mengutip hasil untuk dijadikan koleksi simpanan. Nasib baik tak menunggu lama.

Selesai misi kami di lubuk emas'... terus kami memecut ke Tabung Haji Kelana Jaya. Tersasar sikit sebab en Ninja teruja sehingga termasuk awal simpang ke Tabung Haji. Alhamdulillah urusan di Tabung Haji selesai awal sebab que pendek untuk urusan haji walaupun nampak sesak di kaunter. (rupa-rupanya yang sesak itu disebab urusan keluar masuk duit di tabung haji).

Misi urusan haji Complete. next agenda ialah to renew roadtax pak Unggu. sangat mencabar agenda kali ni. mula-mula sampai di seksyen 14, tercari-cari parking. pusing dah dua tiga kali. tapi masih tak jumpa. akhirnya kami parking kereta agak jauh dari tempat lokasi. terpaksa menapak ke lokasi. tapi disebabkan dah lapar sangat.. singgah sekejap 'charge batery'.Seperti mendapat tenaga baru, kami meneruskan misi kami.. renew roadtax di Pos Office. Tapi disebabkan miss communication, kami diberitahu perlu ke kedai motor untuk renew roadtax. Di Kedai motor after checking, kedai motor tak menawarkan service renew roadtax kete kami. Kami ke pejabat Pos semula. akhirnya selesai. Alhamdulilah. tapi dah exhausted dah masa tu.

Selesai urusan di pejabat pos. kami bekejar ke Masjid Bulat. Selesaikan kewajipan kami. Solat Zohor. The next agenda. Bank Rakyat. Ting Ting!.kami menabung untuk masa depan kami .alhamdulillah rejeki nak menyimpan pun ada ... orang dulu kala ada pesan.. "sikit-sikit lama lama jadi bukit".

Then.. nak jadikan cerita. pak unggu merajuk.. Allah nak uji kami ni.bergegas kami ke Bengkel Uncle'. Encik Ninja suka sangat dengan bengkel uncle ni. Uncle yang berpengalaman katanya.. mana taknya pengalaman uncle ni.. dengan Enjin kereta pun dah tahu apa rosaknya. hebat!. dekat 3 jam juga kami berkampung di bengkel uncle.Disebabkan water Pump yang dah rosak. alhamdulillah selesai misi pak unggu di bengkel Uncle.berhabis juga hampir RM 400 ++.. tapi puas hati. TQ uncle and The Team!

Selesai di Bengkel.. Jam dah menunjukkan hampir Jam 7 malam.. Alamak Asar!. Bergegas kami gerak mencari2 surau. Alhamdulilah Allah mudahkan urusan kami.. Singgah solat di RnR Tol LDP. Selesai solat..kami bergegas ke Columbia Asia Hospital disebabkan berjanji untuk appointment Jam 7.30.

Sampai di Columbia Asia..selepas register.. jam dah menunjukkan pukul 7.45 malam. alamak . Magrib!. Kebetulan masa tu Doc ada patient lain. Alhamdulillah Allah mudahkan perjalanan kami lagi. Siap pesan dengan nurse tu lagi. .. "Kalo Dr Dah selesai.. Tunggu sekejap ye. kami nak Solat magrib". Lega hati bila sempat solat magrib. Then terus next agenda. See Doctor. Allhamdulillah Mission Complete for Today. Walaupun tak sempat nk ke jalan TAr.. kononnya nak cari baju raya tahun ni. (excited tak?!- kononnya perancangan yang mempunyai kos efektif dan berkesan..cet! konon!)

Ok. Balik pada cerita asal. selesai sudah urusan di Columbia Asia, kami bergegas ke Putrajaya.niat nak tido umah kak Lia (kakak ipar saya) . meneman kak lia sementaranya husbandnya outstation. Singgah makan Sate. Sampai di Putrajaya. Main-main dengan anak buah En Ninja. Nabiha. sangat bijak.Then Mandi. Solat isyak. Main-main dengan Biha lagi. Then... Tido dengan penuh keletihan. Tapi Allhamdulillah Allah Permudahkan urusan kami hari ini.

~Untuk En Ninja
Baju raya tahun ni warna Hijau ek!.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

31 January 2012

~Peristiwa Aneh

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Early Edisi- Maulidur Rasul.

Mungkin selama ini kita tak tahu. Mungkin selama ini kita tak sedar.
ada beberapa peristiwa aneh berlaku sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w.
(sumber: solusi No 38)

Ada lapan peristiwa aneh sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w:-

~1. Rasulullah Mengajar Cara Solat Jenazah

Peristiwa berlaku ketika Baginda berada di rumah Aisyah r.a, Baginda memanggil para sahabat supaya berkumpul dan Baginda memesan sesuatu serta mengajar cara mengkafankan jenazahnya. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
"Selamat datang kamu semua, semoga Allah s.w.t mengasihi kamu semua. Sesungguhnya hari perpisahan antara saya dengan kamu semua telah dekat, dan dekat pula saat kembalinya hamba kepada Allah s.w.t. Kalau telah sampai ajalku, maka hendaklah Ali yang memandikanku, Fadl bin Abbas hendaklah menuangkan air dan Usamah Bin Zaid hendaklah menolong kedua-duanya."
"Setelah itu kamu kafanilah aku dengan pakaianku sendiri, atau kafanilah aku dengan kain Yaman yang putih. Apabila kamu memandikan aku, hendaklah kamu meletakkan aku di atas balai tempat tidurku di dalam rumah ini. Kemudian, kamu semua keluarlah sebentar meninggalkan aku"
"Pertama yang akan berselawat atas aku ialah Allah s.w.t, kemudian yang akan solatkan aku ialah Jibrail a.s, kemudian diikuti malaikat israfil a.s, malaikat mikail a.s dan yang terakhir malaikat izrail a.s berserta para pembantunya. Setelah itu baru kamu semua masuk bergantian secara kelompok untuk solat atasku"

~2. Pesanan Terakhir Kepada Para Sahabat

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
"Dengarlah para sahabatku, aku tinggalkan kepada kamu semua jalan yang bemar dan jalan yang terang, dan telah aku tinggalkan kamu semua 'dua penasihat' yang satu daripadanya pandai berbicara dan satu lagi diam sahaja. Yang pandai bicara ialah Al-Quran dan yang diam itu ialah maut. Apabila ada persoalan yang rumit timbul antara kamu, hendaklah kamu kembali kepada al Quran dan hadisku. Sekiranya hati kamu keras, maka lembutkan dia dengan mengambil pelajaran daripada mati"

~3. Rasulullah meminta Abu Bakar menjadi Imam
Semasa Baginda s.a.w sakit, telah menyuruh Abu bakar untuk mengimani jemaah menggantikan tempatnya. Pada mulanya Abu Bakar menyatakan kurang senang dengan suruhan itu dan Aisyah menerangkan Baginda tidak sihat, mudah jatuh sakit dan suaranya lemah.
Semasa Abu Bakar menjadi iman, beliau membaca ayat-ayat al Quran, beliau cepat beremosi, mengenang dan mencurah-curah air matanya. Abu Bakar menjadi imam sebanyak 17 kali semasa Rasulullah s.a.w sakit kali terakhir.

~4. Rasulullah Dipapah ke Masjid

Semasa Baginda s.a.w sakit teruk, Rasulullah s.a.w memanggil Ali dan Fadl bin Abbas, Rasulullah bersandar kepada mereka berdua dab terus dipapah pergi ke Masjid bersolat subuh berjemaah.

~5. Pemergiannya Sengaja Dibayang-bayangkan

Semasa Baginda menyampaikan perutusan di Gunung Arafah semasa mengerjakan Haji Wada', Baginda berkata bahawa mereka tidak akan berjumpa lagi selepas tahun itu.Semasa menyempurnakan pengebumian pejuang yang gugur di peperangan Uhud, Baginda telah membaca sural al-fatihah dan Talkin. Dalam talkin itu, baginda telah berkata yang bermaksud " Saya akan mengikuti saudara tidak lama lagi".
Di Jaunt al-Banuqui, Baginda secara terang-terangan menyatakan masa baginya semakin dekat.

~6. Sakit yang membawa maut

Ketika baginda semakin tenat, baginda bersabda yang bermaksud " Setelah aku mati, jangan sekali-sekali aku dipuja dan jangan sekali-sekali perkuburanku dijadikan satu tempat pemujaan dan penyembahan".
Semasa Rasulullah berbaring tidak sedarkan diri, baginda didatangi seorang muslim pulang daripada Abyssinia dan membawa ubat. Lalu Sayidina Ali mengambil ubat tersebut dan memasukkan sedikit ke dalam mulit Baginda. Setelah Rasulullah s.a.w sedar, baginda menyatakan baginda tidak suka diberikan ubat tanpa izin baginda. Sebagai hukuman, semua yang hadir minum sedikit ubat tersebut.

~7. Khutbah Rasulullah Semasa baginda sakit

"Sesungguhnya sudah dekat pemergianku daripada kamu semua, siapa yang pernah aku rotan belakangnya, ini belakangku, Sila balas kepadaku, Sesiapa yang pernah aku hina, ini diriku. Silalah dia membalasnya. Siapa yang pernah aku ambil hartanya,ini hartaku. Silalah dia ambil kembali dan janganlah takut kemarahan daripadaku kerana itu bukan akhlakku. Sesungguhnya orang yang paling aku sukai dalam kalangan kamu ialah orang yang mengambil haknya daripada aku sekiranya dia mempunyai hak itu".
Mendengar ucapan itu, Abu Bakar menangis teresak-esak.

~8. Pesanan Akhir, Ciuman Akhir.

Baginda berkata pada Fatimah " aku aakan pergi sebentar lagi. Engkaulah ahli keluarga yang pertama menemui aku di syurga". Rasulullah wafat dalam pangkuan Sayiditina Aisyah pada sebelah petang hari isnin 1 Rabiulawal.

Insan yang paling pengasih pernah lahir di bumi ini.

30 January 2012

~ Ramalan AJL 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ramalan saya benar belaka.si rambut kerinting menang AJL 2012.naif je bila dia menyanyi. siap pakai seluar trek je. Terbaik.


dari dulu sampai sekarang.. saya suka tgk budak kecik berambut kerinting.


~Untuk En Ninja
saya pun suka budak botak :p

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en ninja

26 January 2012

~Impian Pekebun Yang Serba Canggih

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

kita belajar. bila kehendakkan sesuatu.kita mula tanamkan azam.usaha sehingga dapat. tak kira dari segi sudut material atau apa-apa pun. dah lama saya berazam untuk dapatkan sesuatu untuk en ninja. yelah..asyik dia je yang penuhkan apa yang saya minta. kali ni.. biar saya pula penuhkan impian dia. Menjadi PekeBun yang Serba Teknologi..

Bermula dengan hasil jualan coklat dan kuih muih saya (ni cerita betul-betul ni) saya kumpulkan sikit-sikit duit.usaha pencarian sana sini sebelum nak beli barang tu. puas satu kl,saya round cari barang tu. tak cukul kl. muar melaka pun kami round. tapi masa tu masih belum cukup lagi duit yang dikumpul. alhamdulillah,baru-baru ni misi pencarian dan duit yang dikumpul berakhir.. dapatlah saya belikan barang ini untuk penuhkan impian en ninja saya. Semoga dengan ada barang ini.. En Ninja dapat menjadi Pekebun yang serba canggih.

.......................................................................
................................................................
.........................................................
..................................................
............................................
.....................................
...............................
...........................
....................
...
...
...
...
..
..
..
..
..
..
..
.
.
.


Yohsimotor Japan T33 - RM 480



Ingin halaman bersih. please do contact us - seyes ini bukan iklan tipu-tipu


~Untuk En Ninja
selamat berbudi pada tanah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en ninja

25 January 2012

~@ GOLD COST RESORT MORIB

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Awal januari yang lalu.
En Ninja bawa saya jalan-jalan ke MoRib dan menginap di Gold Cost Morib.
katanya nk bawa saya jalan-jalan untuk happykan saya.
(dengan dia, kat mana pun saya tetap happy, InsyaAllah)
sebenarnya..En ninja ada aktiviti officenya.
saya pula menyibukkan diri dengan aktiviti Office En Ninja.

Kat sini saya suka sebab bilik saya ada jakuzi (boleh berbublle-bublle dengan encik Ninja. Tet! heheh) dan paling besh mengadap theme park. Cuma bila time malam ada bau yang kurang menyenangkan disebabkan depan resort ni ada kilang dedak ayam. saya pun tak paham kenapa depan resort ni ada kilang macam tu. Tapi bila siang...bau nya hilang (mungkin kilang tu beroperasi malam kot). Bagi saya, tempat ni sesuai untuk sesiapa nak buat family day and ada anak-anak kecil. sebabnya. ada theme park dalam resort ni. memang canggih tul. (first time saya jumpa hotel yang ada theme park sendiri. cumanya pantai kat sini tak boleh mandi sebab air surut.

For food. memang out sikit .. sebab tak ada variety makanan & tak berapa sedap. makan pun untuk alas perut saya je. Kebanyakkan masanya saya sibuk menghabiskan masa di bilik sementara menunggu en Ninja menghabiskan aktiviti Officenya. Sempat juga petang sabtu tu, kami dating ke Pantai Morib. makan sotong bakar sambil ditemani angin-angin pantai.

Keesokkan hari nya. kami menghabiskan masa di Theme park. Best untuk kanak-kanak. Kami pun jadi kanak-kanak ribena sekejap.

our PlayLand ♥ ♥ ♥ ♥



♥ ♥ ♥ ♥ lagi



Penerjun Olimpik 2012



Model Gold Cost Morib :p... lariiiiiii


ok..itu je cerita saya di Morib Gold Cost.

~Untuk En Ninja
Pasni saya nak g Berjaya langkawi lagi.
boleh tak? =P

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

17 January 2012

Happy Birthday my Besh BuddY

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

saya terasa...
dah lama saya tak jumpa dia.
saya dapat rasa...
dah lama saya tak borak-borak dengan dia.
saya merasakan..
dah lama saya tak rindu dengan dia.
saya masih dapat merasai...
yang saya TERLUPA ... hari ni hari Jadi dia.

Untuk Puan Nor Liyana Mohd Shuib.
Selamat Hari Lahir.
Semoga sentiasa diberkati oleh NYA.
Semoga sentiasa menjadi Hamba yang bertakwa dan taat kepada DIA..
semoga segala doa harapan menjadi kenyataan.
amen-amen Ya Rabbalalamin....

nampak sangat dah lama tak amik gambar bersama. :P

note:
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah lama tak call ko.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah lama tak jumpa ko.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku tak rindu ko banyak2 macam dulu.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah ada chenta hati aku.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku susah atau senang.
InsyaAllah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja-

16 January 2012

Projek Kebun Sayur Kami

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

***************Sinopsis********************
Pengarah Projek : En Ninja
Penganjur : En Ninja & Cik Meeko
Setiausaha : Cik Meeko
Tukang Kebun : En Ninja
Tukang Gali : En Ninja
Tukang Sapu : En Ninja
Tukang Tanama : En Ninja
Penasihat Utama : Cik Meeko (watak utama)
********************************************

Tajuk Utama : Projek Kebun Sayur Kami.

Alhamdulillah.
Dengan jiwa kental En Ninja.
Dengan diiringi doa dan kata-kata peransang Cik Meeko nya..
Projek Kebun Sayur Kami menjadi.
jom tinjau tempat kejadian.


Keadaan sebelum kebun dikerjakan


kebun yang sedang dibersihkan


Sekangkang Kera Tanah yang telah dikerjakan



Watak Utama - Merangkap Chenta Hati saya


Hasilnya...
dengan berGAYA Pokok Cili Menjuarai Hasil Tuaian kami.
dengan gigih.. pokok Limau membuah buah.
dengan cantiknya Pokok Pandan membesar.
dan banyak lagi pokok-pokok yang ditaman oleh tukang Kebun
membesar dengan sihatnya.

Gambar Terkini Projek Kebun Kami tergendala Sementara waktu
(Kebun dah jadi semak semula dek kerana kesibukan tuan kebun)
nanti saya update ye.

~Untuk En Ninja
i love u.
dunia akhirat.InsyaALLAH.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta Hati En Ninja.