16 February 2012

~ Man on the Ledge

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Rugi kalau tak tengok "Man on The Ledge".
Simple. But There's story behind "man on the Ledge".

~Untuk En Ninja
Thanks!

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja.

13 February 2012

~Usaha

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

saya percaya.kejayaan tidak akan datang bergolek-golek. dan kejayaan tidak akan akan datang menyembah bumi tanpa ada usaha dari hambaNYa.(tapi kalau ada unsur-unsur rasuah/bodek- itu saya no komen).Prinsip kerja saya senang jer. bermula dengan niat ikhlas dalam melaksanakan kerja.
usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.
usaha.usaha.usaha. usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.usaha.
InsyaAllah Pasti Berjaya.

Kenapa "usaha". Sebab Allah dah berjanji "Man Jadda Wa Jadda"
sesiapa yang berusaha. pasti akan berjaya.


Pernah pada suatu hari, pada zaman Rasulullah seorang pemuda jujur yang ditipu oleh rakan-rakan menyatakan ada emas di dalam tasik berhadapannya. Mendengar kata rakan-rakannya. pemuda itu memulakan operasi mencari emas di dalam tasik itu...

berjam-jam.

berhari-hari.

berminggu-minggu.

bertahun-tahun.

mencari emas itu. sehingga tasik menjadi lubuk.lembah.gunung.bukit.
puas si pemuda itu tercari-cari. mengali. mencangkul.namun usahanya sia-sia sahaja.Kalau ikutkan logik akal manusia.. usaha si pemuda itu sia-sia sahaja. disebabkan rakan-rakannya yang menipu..Tapi Kuasa Allah. tiada siapa yang boleh sangkal. Akhirnya si pemuda itu menjumpai longgokan emas di dalam tasik itu. Itu pun sebab Allah telah berjanji."Man Jadda Wa Jadda". Sesiapa yang berusaha pasti akan Berjaya.

~Untuk En Ninja
saya pasti berusaha untuk menjadi isteri solehah kamu!
InsyaAllah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

09 February 2012

~Doa Nabi S.A.W ketika perang Uhud

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ya Allah, Segala puji hanya bagi-Mu, Ya Allah tiada ada yang dapat mengenggam apa yang telah Engkau bentangkandan tidak ada pula yang dapat membentangkan apa yang telah Engkau genggam.Tidak ada yang boleh memberi petunjuk terhadap siapa yang telah Engkau sesatkan, tiada apa pula yang dapat menyesatkan siapa yang telah Engkau beri petunjuk.

Tidak ada yang boleh memberi terhadap apa yang telah Engkau tahandan tidak ada pula yang boleh menahan terhadap apa yang telah Engkau beri.Tidak ada yang boleh mendekatkan terhadap apa yang telah Engkau jauhkan, dan tidak ada pula yang boleh menjauhkan terhadap apa yang telah Engkau dekatkan.

Ya Allah, Bentangkan pada kami dari Berkat-Mu, rahmat-Mu, Kelebihan-Mu, dan rezeki-Mu.Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kenikmatan yang kekal yang tidak berlalu dan tidak pula hilang. Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kenikmatan pada saat kefakiran, dan keamanan pada saat ketakutan.

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari keburukan apa sahaja yang telah Engkau berikan dan dari keburukan apa sahaja yang Engkau tahan.

Ya Allah, cintakan pada diri kami keimanan dan hiaskanlah pada hati-hati kami, dan bencikan diri kami terhadap kekufuran, kefasikan serta kemaksiatan.Jadikan kami di antara orang-orang yang mendapat petunjuk.

Ya Allah, wafatkan kami dalam keadaan islam, hidupkan kami dalam keadaan islam, dan sertakan kami bersama dengan orang-orang salih yang tidak hina dan tidak pula terfitnah.

Ya Allah, perangilah orang-orang kafir yang mendustakan para Rasul-Mu dan merintangai jalan-jalan-Mu, dan berikan mereka seksa_mu dan azab-Mu. Ya Allah, perangilah orang-orang kafir yang telah diberi kitab (yahudi dan nasrani).


** paste doa Nabi S.A.W semasa Perang Uhud sebelum hilang. Betapa komprehensifnya isi doa Baginda.

03 February 2012

~Sakit Lagi.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pak unggu
sakit lagi :(
sekali lagi ke bengkel Uncle.


Pak Unggu cepat sembuh ya.

~Untuk En Ninja
sayang kamu padat-padat!

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

02 February 2012

~Mission complete!.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tup tup dah masuk Februari 2012. Sekejapnya. Semalam sempena cuti Hari Wilayah ("Happy Birthday Kuala Lumpur!)... agenda kami tersusun panjang. Hari saya dimulakan dengan masak bubur untuk bekfast kami sekeluarga.lebih kurang jam 9 pagi.. bergegas kami ke Public gold. Mengutip hasil untuk dijadikan koleksi simpanan. Nasib baik tak menunggu lama.

Selesai misi kami di lubuk emas'... terus kami memecut ke Tabung Haji Kelana Jaya. Tersasar sikit sebab en Ninja teruja sehingga termasuk awal simpang ke Tabung Haji. Alhamdulillah urusan di Tabung Haji selesai awal sebab que pendek untuk urusan haji walaupun nampak sesak di kaunter. (rupa-rupanya yang sesak itu disebab urusan keluar masuk duit di tabung haji).

Misi urusan haji Complete. next agenda ialah to renew roadtax pak Unggu. sangat mencabar agenda kali ni. mula-mula sampai di seksyen 14, tercari-cari parking. pusing dah dua tiga kali. tapi masih tak jumpa. akhirnya kami parking kereta agak jauh dari tempat lokasi. terpaksa menapak ke lokasi. tapi disebabkan dah lapar sangat.. singgah sekejap 'charge batery'.Seperti mendapat tenaga baru, kami meneruskan misi kami.. renew roadtax di Pos Office. Tapi disebabkan miss communication, kami diberitahu perlu ke kedai motor untuk renew roadtax. Di Kedai motor after checking, kedai motor tak menawarkan service renew roadtax kete kami. Kami ke pejabat Pos semula. akhirnya selesai. Alhamdulilah. tapi dah exhausted dah masa tu.

Selesai urusan di pejabat pos. kami bekejar ke Masjid Bulat. Selesaikan kewajipan kami. Solat Zohor. The next agenda. Bank Rakyat. Ting Ting!.kami menabung untuk masa depan kami .alhamdulillah rejeki nak menyimpan pun ada ... orang dulu kala ada pesan.. "sikit-sikit lama lama jadi bukit".

Then.. nak jadikan cerita. pak unggu merajuk.. Allah nak uji kami ni.bergegas kami ke Bengkel Uncle'. Encik Ninja suka sangat dengan bengkel uncle ni. Uncle yang berpengalaman katanya.. mana taknya pengalaman uncle ni.. dengan Enjin kereta pun dah tahu apa rosaknya. hebat!. dekat 3 jam juga kami berkampung di bengkel uncle.Disebabkan water Pump yang dah rosak. alhamdulillah selesai misi pak unggu di bengkel Uncle.berhabis juga hampir RM 400 ++.. tapi puas hati. TQ uncle and The Team!

Selesai di Bengkel.. Jam dah menunjukkan hampir Jam 7 malam.. Alamak Asar!. Bergegas kami gerak mencari2 surau. Alhamdulilah Allah mudahkan urusan kami.. Singgah solat di RnR Tol LDP. Selesai solat..kami bergegas ke Columbia Asia Hospital disebabkan berjanji untuk appointment Jam 7.30.

Sampai di Columbia Asia..selepas register.. jam dah menunjukkan pukul 7.45 malam. alamak . Magrib!. Kebetulan masa tu Doc ada patient lain. Alhamdulillah Allah mudahkan perjalanan kami lagi. Siap pesan dengan nurse tu lagi. .. "Kalo Dr Dah selesai.. Tunggu sekejap ye. kami nak Solat magrib". Lega hati bila sempat solat magrib. Then terus next agenda. See Doctor. Allhamdulillah Mission Complete for Today. Walaupun tak sempat nk ke jalan TAr.. kononnya nak cari baju raya tahun ni. (excited tak?!- kononnya perancangan yang mempunyai kos efektif dan berkesan..cet! konon!)

Ok. Balik pada cerita asal. selesai sudah urusan di Columbia Asia, kami bergegas ke Putrajaya.niat nak tido umah kak Lia (kakak ipar saya) . meneman kak lia sementaranya husbandnya outstation. Singgah makan Sate. Sampai di Putrajaya. Main-main dengan anak buah En Ninja. Nabiha. sangat bijak.Then Mandi. Solat isyak. Main-main dengan Biha lagi. Then... Tido dengan penuh keletihan. Tapi Allhamdulillah Allah Permudahkan urusan kami hari ini.

~Untuk En Ninja
Baju raya tahun ni warna Hijau ek!.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.