07 June 2011

Learn CPR .. You Can Do It !!!!

سم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم
ورحمة الله وبركاته

Sebelum-sebelum ni..
memang tak pandai sangat tentang CPR
(memang selama ni buat tak endah dengan semua tu)
Kebetulan baru-baru ni ada segmen macam mana nak lakukan CPR.
ada Tiga langkah yang senang je kita boleh lakukan untuk menyelamatkan mangsa

Langkah Pertama "CALL".
Check mangsa samaada mangsa bagi tindakbalas atau tidak.
if mangsa tidak memberi tindak balas atau tidak bernafas atau tidak bernafas secara normal, call 911. Dan if masa tu Ambulans tak datang lagi..haruslah kita membantu mangsa untuk bernafas.

Langkah Kedua "PUMP"
Make sure mangsa terbaring tempat yang rata. If mangsa tidak bernafas secara normal, batuk atau bergerak, mulakan menekan dada mangsa. Tekan ke bawah di tengah-tengah dada mangsa sebanyak 30 kali, once per second.

Langkah Ketiga "BLOW"
Picit hidung mangsa dan berikan nafas mulut ke mulut sebanyak 2 kali. once per second. Check mangsa, if tak sedar lagi.. ulang lagi langkah kedua dan ketiga.

jum kita tengok demonstration CPR daripada Pakar.
(harap dapat membantu)



~Untuk En Ninja
Balik umah ni .. nak pura-pura pengsan depan abang.
kikikiki (lari)

tata.

With The Greatest Love~
- cik meeko.

2 comments:

Diyana said...

oo rumie pandai gatai dah noo skrg..hehe.

cik me3ko said...

donat~
aku belajar dari ko..
upsss