31 January 2012

~Peristiwa Aneh

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Early Edisi- Maulidur Rasul.

Mungkin selama ini kita tak tahu. Mungkin selama ini kita tak sedar.
ada beberapa peristiwa aneh berlaku sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w.
(sumber: solusi No 38)

Ada lapan peristiwa aneh sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w:-

~1. Rasulullah Mengajar Cara Solat Jenazah

Peristiwa berlaku ketika Baginda berada di rumah Aisyah r.a, Baginda memanggil para sahabat supaya berkumpul dan Baginda memesan sesuatu serta mengajar cara mengkafankan jenazahnya. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
"Selamat datang kamu semua, semoga Allah s.w.t mengasihi kamu semua. Sesungguhnya hari perpisahan antara saya dengan kamu semua telah dekat, dan dekat pula saat kembalinya hamba kepada Allah s.w.t. Kalau telah sampai ajalku, maka hendaklah Ali yang memandikanku, Fadl bin Abbas hendaklah menuangkan air dan Usamah Bin Zaid hendaklah menolong kedua-duanya."
"Setelah itu kamu kafanilah aku dengan pakaianku sendiri, atau kafanilah aku dengan kain Yaman yang putih. Apabila kamu memandikan aku, hendaklah kamu meletakkan aku di atas balai tempat tidurku di dalam rumah ini. Kemudian, kamu semua keluarlah sebentar meninggalkan aku"
"Pertama yang akan berselawat atas aku ialah Allah s.w.t, kemudian yang akan solatkan aku ialah Jibrail a.s, kemudian diikuti malaikat israfil a.s, malaikat mikail a.s dan yang terakhir malaikat izrail a.s berserta para pembantunya. Setelah itu baru kamu semua masuk bergantian secara kelompok untuk solat atasku"

~2. Pesanan Terakhir Kepada Para Sahabat

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
"Dengarlah para sahabatku, aku tinggalkan kepada kamu semua jalan yang bemar dan jalan yang terang, dan telah aku tinggalkan kamu semua 'dua penasihat' yang satu daripadanya pandai berbicara dan satu lagi diam sahaja. Yang pandai bicara ialah Al-Quran dan yang diam itu ialah maut. Apabila ada persoalan yang rumit timbul antara kamu, hendaklah kamu kembali kepada al Quran dan hadisku. Sekiranya hati kamu keras, maka lembutkan dia dengan mengambil pelajaran daripada mati"

~3. Rasulullah meminta Abu Bakar menjadi Imam
Semasa Baginda s.a.w sakit, telah menyuruh Abu bakar untuk mengimani jemaah menggantikan tempatnya. Pada mulanya Abu Bakar menyatakan kurang senang dengan suruhan itu dan Aisyah menerangkan Baginda tidak sihat, mudah jatuh sakit dan suaranya lemah.
Semasa Abu Bakar menjadi iman, beliau membaca ayat-ayat al Quran, beliau cepat beremosi, mengenang dan mencurah-curah air matanya. Abu Bakar menjadi imam sebanyak 17 kali semasa Rasulullah s.a.w sakit kali terakhir.

~4. Rasulullah Dipapah ke Masjid

Semasa Baginda s.a.w sakit teruk, Rasulullah s.a.w memanggil Ali dan Fadl bin Abbas, Rasulullah bersandar kepada mereka berdua dab terus dipapah pergi ke Masjid bersolat subuh berjemaah.

~5. Pemergiannya Sengaja Dibayang-bayangkan

Semasa Baginda menyampaikan perutusan di Gunung Arafah semasa mengerjakan Haji Wada', Baginda berkata bahawa mereka tidak akan berjumpa lagi selepas tahun itu.Semasa menyempurnakan pengebumian pejuang yang gugur di peperangan Uhud, Baginda telah membaca sural al-fatihah dan Talkin. Dalam talkin itu, baginda telah berkata yang bermaksud " Saya akan mengikuti saudara tidak lama lagi".
Di Jaunt al-Banuqui, Baginda secara terang-terangan menyatakan masa baginya semakin dekat.

~6. Sakit yang membawa maut

Ketika baginda semakin tenat, baginda bersabda yang bermaksud " Setelah aku mati, jangan sekali-sekali aku dipuja dan jangan sekali-sekali perkuburanku dijadikan satu tempat pemujaan dan penyembahan".
Semasa Rasulullah berbaring tidak sedarkan diri, baginda didatangi seorang muslim pulang daripada Abyssinia dan membawa ubat. Lalu Sayidina Ali mengambil ubat tersebut dan memasukkan sedikit ke dalam mulit Baginda. Setelah Rasulullah s.a.w sedar, baginda menyatakan baginda tidak suka diberikan ubat tanpa izin baginda. Sebagai hukuman, semua yang hadir minum sedikit ubat tersebut.

~7. Khutbah Rasulullah Semasa baginda sakit

"Sesungguhnya sudah dekat pemergianku daripada kamu semua, siapa yang pernah aku rotan belakangnya, ini belakangku, Sila balas kepadaku, Sesiapa yang pernah aku hina, ini diriku. Silalah dia membalasnya. Siapa yang pernah aku ambil hartanya,ini hartaku. Silalah dia ambil kembali dan janganlah takut kemarahan daripadaku kerana itu bukan akhlakku. Sesungguhnya orang yang paling aku sukai dalam kalangan kamu ialah orang yang mengambil haknya daripada aku sekiranya dia mempunyai hak itu".
Mendengar ucapan itu, Abu Bakar menangis teresak-esak.

~8. Pesanan Akhir, Ciuman Akhir.

Baginda berkata pada Fatimah " aku aakan pergi sebentar lagi. Engkaulah ahli keluarga yang pertama menemui aku di syurga". Rasulullah wafat dalam pangkuan Sayiditina Aisyah pada sebelah petang hari isnin 1 Rabiulawal.

Insan yang paling pengasih pernah lahir di bumi ini.

30 January 2012

~ Ramalan AJL 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ramalan saya benar belaka.si rambut kerinting menang AJL 2012.naif je bila dia menyanyi. siap pakai seluar trek je. Terbaik.


dari dulu sampai sekarang.. saya suka tgk budak kecik berambut kerinting.


~Untuk En Ninja
saya pun suka budak botak :p

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en ninja

26 January 2012

~Impian Pekebun Yang Serba Canggih

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

kita belajar. bila kehendakkan sesuatu.kita mula tanamkan azam.usaha sehingga dapat. tak kira dari segi sudut material atau apa-apa pun. dah lama saya berazam untuk dapatkan sesuatu untuk en ninja. yelah..asyik dia je yang penuhkan apa yang saya minta. kali ni.. biar saya pula penuhkan impian dia. Menjadi PekeBun yang Serba Teknologi..

Bermula dengan hasil jualan coklat dan kuih muih saya (ni cerita betul-betul ni) saya kumpulkan sikit-sikit duit.usaha pencarian sana sini sebelum nak beli barang tu. puas satu kl,saya round cari barang tu. tak cukul kl. muar melaka pun kami round. tapi masa tu masih belum cukup lagi duit yang dikumpul. alhamdulillah,baru-baru ni misi pencarian dan duit yang dikumpul berakhir.. dapatlah saya belikan barang ini untuk penuhkan impian en ninja saya. Semoga dengan ada barang ini.. En Ninja dapat menjadi Pekebun yang serba canggih.

.......................................................................
................................................................
.........................................................
..................................................
............................................
.....................................
...............................
...........................
....................
...
...
...
...
..
..
..
..
..
..
..
.
.
.


Yohsimotor Japan T33 - RM 480



Ingin halaman bersih. please do contact us - seyes ini bukan iklan tipu-tipu


~Untuk En Ninja
selamat berbudi pada tanah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en ninja

25 January 2012

~@ GOLD COST RESORT MORIB

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Awal januari yang lalu.
En Ninja bawa saya jalan-jalan ke MoRib dan menginap di Gold Cost Morib.
katanya nk bawa saya jalan-jalan untuk happykan saya.
(dengan dia, kat mana pun saya tetap happy, InsyaAllah)
sebenarnya..En ninja ada aktiviti officenya.
saya pula menyibukkan diri dengan aktiviti Office En Ninja.

Kat sini saya suka sebab bilik saya ada jakuzi (boleh berbublle-bublle dengan encik Ninja. Tet! heheh) dan paling besh mengadap theme park. Cuma bila time malam ada bau yang kurang menyenangkan disebabkan depan resort ni ada kilang dedak ayam. saya pun tak paham kenapa depan resort ni ada kilang macam tu. Tapi bila siang...bau nya hilang (mungkin kilang tu beroperasi malam kot). Bagi saya, tempat ni sesuai untuk sesiapa nak buat family day and ada anak-anak kecil. sebabnya. ada theme park dalam resort ni. memang canggih tul. (first time saya jumpa hotel yang ada theme park sendiri. cumanya pantai kat sini tak boleh mandi sebab air surut.

For food. memang out sikit .. sebab tak ada variety makanan & tak berapa sedap. makan pun untuk alas perut saya je. Kebanyakkan masanya saya sibuk menghabiskan masa di bilik sementara menunggu en Ninja menghabiskan aktiviti Officenya. Sempat juga petang sabtu tu, kami dating ke Pantai Morib. makan sotong bakar sambil ditemani angin-angin pantai.

Keesokkan hari nya. kami menghabiskan masa di Theme park. Best untuk kanak-kanak. Kami pun jadi kanak-kanak ribena sekejap.

our PlayLand ♥ ♥ ♥ ♥



♥ ♥ ♥ ♥ lagi



Penerjun Olimpik 2012



Model Gold Cost Morib :p... lariiiiiii


ok..itu je cerita saya di Morib Gold Cost.

~Untuk En Ninja
Pasni saya nak g Berjaya langkawi lagi.
boleh tak? =P

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati en Ninja.

17 January 2012

Happy Birthday my Besh BuddY

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

saya terasa...
dah lama saya tak jumpa dia.
saya dapat rasa...
dah lama saya tak borak-borak dengan dia.
saya merasakan..
dah lama saya tak rindu dengan dia.
saya masih dapat merasai...
yang saya TERLUPA ... hari ni hari Jadi dia.

Untuk Puan Nor Liyana Mohd Shuib.
Selamat Hari Lahir.
Semoga sentiasa diberkati oleh NYA.
Semoga sentiasa menjadi Hamba yang bertakwa dan taat kepada DIA..
semoga segala doa harapan menjadi kenyataan.
amen-amen Ya Rabbalalamin....

nampak sangat dah lama tak amik gambar bersama. :P

note:
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah lama tak call ko.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah lama tak jumpa ko.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku tak rindu ko banyak2 macam dulu.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku dah ada chenta hati aku.
aku tetap nk jadi kawan baik ko.
walaupun aku susah atau senang.
InsyaAllah.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta hati En Ninja-

16 January 2012

Projek Kebun Sayur Kami

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

***************Sinopsis********************
Pengarah Projek : En Ninja
Penganjur : En Ninja & Cik Meeko
Setiausaha : Cik Meeko
Tukang Kebun : En Ninja
Tukang Gali : En Ninja
Tukang Sapu : En Ninja
Tukang Tanama : En Ninja
Penasihat Utama : Cik Meeko (watak utama)
********************************************

Tajuk Utama : Projek Kebun Sayur Kami.

Alhamdulillah.
Dengan jiwa kental En Ninja.
Dengan diiringi doa dan kata-kata peransang Cik Meeko nya..
Projek Kebun Sayur Kami menjadi.
jom tinjau tempat kejadian.


Keadaan sebelum kebun dikerjakan


kebun yang sedang dibersihkan


Sekangkang Kera Tanah yang telah dikerjakan



Watak Utama - Merangkap Chenta Hati saya


Hasilnya...
dengan berGAYA Pokok Cili Menjuarai Hasil Tuaian kami.
dengan gigih.. pokok Limau membuah buah.
dengan cantiknya Pokok Pandan membesar.
dan banyak lagi pokok-pokok yang ditaman oleh tukang Kebun
membesar dengan sihatnya.

Gambar Terkini Projek Kebun Kami tergendala Sementara waktu
(Kebun dah jadi semak semula dek kerana kesibukan tuan kebun)
nanti saya update ye.

~Untuk En Ninja
i love u.
dunia akhirat.InsyaALLAH.

tata.

With The Greatest Love~
-chenta Hati En Ninja.