19 February 2010

~Kesungguhan dalam kehidupan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

kata mak saya
"nk buat sesuatu tu... kene yakin..
sungguh-sungguh. InsyaAllah.. apa yang dihajat
kita dapat.InsyaAllah"

saya masih ingat cerita mak..
"dulu-dulu..mak dengan ayah tak berduit....
orang susah. masa mula-mula kahwin dulu.. mana ada moto.
mak meniaga junjung kain turun naik bas.
jalan kaki.. meniaga pasar malam. angin ribut hujan ..
semua mak dengan ayah tempuh. Alhamdulillah.. sekarang ni..
anak-anak dah boleh hidup senang,, semuanya berkat sungguh-sungguh
dan keyakinan mak dengan ayah"..
(lebih kurang la dialog mak setiap kali cik meeko merungut tentang sesuatu)

Pernah ke cik meeko bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal?.
1.Bila Dengan Family
Alhamdulillah, I’m still given full commitment to my family.
I always want to make my family’s happy and get closer to my family…

2.Time Belajar
Masa sekolah dulu… saya maen-maen.. tapi bila time exam je.saya bersungguh-sunguh mengulangkaji... ~(ada juga sunguh-sungguh tu)
Bila masuk universiti.. saya sangat bersungguh-sungguh belajar.. (ye ke?.. .)
Actually saya sangat bersungguh bila time ulangkaji.. suka buat nota banyak-banyak .
(yana suka cilok nota saya.. heh)

3.Bila saya Bekerja
Saya sangat bersungguh-sungguh dengan kerja saya. Saya akan pastikan semua kerja saya siap.Sekarang ni pun, saya sangat committed dengan kerja saya.. Cuma kadang-kadang bila ada orang main politik kerja… membuatkan saya terfikir…
“kerja sungguh-sungguh pun .. tak ke mana…”.. tapi saya tetap yakin.. jika kita sungguh-sungguh.. ikhlas…InsyaAllah..berbaloi..

4.Bila saya mengajar
Saya sangat bersungguh-sungguh mengajar anak-anak murid saya supaya faham apa yang saya ajar.. kalo yang tak faham tu… saya ketuk je.. (huhuhu.. suka ati je ek nk ketuk-ketuk anak orang)

5.Bila Dengan Kawan-kawan.
Alhamdulilah, saya akan sungguh-sungguh membantu bila kawan-kawan saya susah.
Mak saya kata “.. kita buat baik pada orang.. jangan harap orang tu baik pada kita.. tapi InsyaAllah, satu ari bila kita susah… orang lain akan baik pada kita”.

6.Bila bercinta,
Hmmmmm..ni kene tanya en Ninja..
Untuk en ninja~
insya-Allah .. dunia Akhirat ~…..(~.o)/

hmm.. pernah tak korang bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal?..
apa-apapun.. InsyaAllah saya akan ingat pesan mak~
"nk buat sesuatu tu... kene yakin..
sungguh-sungguh. InsyaAllah.. apa yang dihajat
kita dapat.InsyaAllah"

i love u mak!

tata.

With The Greatest Love~
-cik meeko-

5 comments:

Yana said...

ooh..cik meeko memang bersungguh-sungguh dalam segala hal. Merajuk dulu pn bersunguh-sungguh (keke - janagn mara eee)

P/s: Rugi kalau nota sampai 10-20set tu tak dikutip dan dibaca (kan donat kan)

Diyana Zulkifli said...

ahahaha,btul3x.cik meeko ni'aset' aku ni time ulangkaji dl.ang ok lg yana,rajin jg..aku mane penah buat nota ,sume main belasah tiru rumie je.sume aku tiru,cuma exam je tak[kan?ye ke?hihihi]

limaedua said...

rumie..
oo, thats y la slalu tgk sungguh2 dlm melakukan satu perkara..sungguh2 nk memasak, sungguh2 nak mengemas, basuh bju, belajar, berkawan..

rupanya nilai yang mak ayah rumie pupuk..
good2..keep going rumie..~

cik me3ko said...

~yana
(sungguh2 dalam merajuk?)..
tet!.. bila masa ek?
(dah lama tak majuk2 ni)
huhuhu,, kalo ngada2 plus majuk2 ni.. nnt En ninja ketuk!..
haih.. aduiiiii!.

~donat
tiru dalam exam?
yeke ?..ooo selama ni aku tak perasan pun ko meniru.. uhuhuhuu..

~kak jue
wah!. sungguh2 memasak?..
heheeee.. teringat zaman memasak dolu2...
kak jue- Tukang goreng.
izan/suzen/ani - tukang masak nasi/tukang potong
cik meeko - Ketua memasak
(ketua memasak?.. hahahhaha)

-yani- said...

rumi mmg
semua dia mesti sungguh2
buat ape2 pun
:) mesti sungguh2 punye..
weh... semenjak ko dh tak duduk area bangi ni
susah gak nak jumpe ek
:(